Saturday, July 21, 2012

Medical Imaging tu pasal tengkorak je ke?

Bulan puasa dah start. Sikit lagi raya pulak. Lepastu daftar u. Ahhhhh malasnya. 
Okay hari ni nak cerita sikit pasal kos yg aku BAKAL ambik nie. Sikit jela tapi. Pengimejan perubatan atau dalam bahasa lainnya medical imaging. Korang tak rasa ke macam tergeliat lidah bila nak sebut 'pengimejan' tu?

Aku pun tak lah tahu banyak sangat kan sebab tak start pun study lagi. But based on what I have read and kawan aku pun ade ambik diploma kos ni, aku rasa kos ni boleh pergi inshAllah. Disebabkan kawan aku asyik membebel pasal kos ni kat aku, aku pun tertarik lah jugak. Tu yg apply balik even dah tolak time dapat diploma dulu. hehe

If patient accident, jatuh, sakit-sakit badan or watever, dorang kena jumpa radiographer. Sebab apa? Sebab sebelum buat apa-apa operation atau analysis, doktor kena tahu dan tengok dulu bahagian mane yang injured dekat gambar xray. Bahagian mane yang patah dan perlu handle cautiosly dan bahagian mana yg dorang nak bedah. Ramai yg cakap kos nie bahaya lah, jangan ambik bla bla bla. Sebab kononnya ramai yg ambik kos ni susah nak hamil sebab banyak terdedah dgn radiasi. Benarkah begitu? Tapi aku percaya setiap bidang tu if ada bahaya,komfem ada safety precautionnya. Tak tertulis pulak dalam surat tawaran tu, 'Jika anda ingin mengikuti program ijazah ini, besar kemungkinan anda tidak dapat melahirkan anak kelak. Kekeke  
Here are some pictures yang aku curik dari pakcik google. Ayuh tengok sih. 


Dapat rasakan penangan biology di situ kan

Macam serabut je nak baca bendalah ni. =='

Ini ultrasound. Bukan setakat nak tengok development baby, nak tengok liver or any abdominal organs pun boleh.

Mesin mri nie sangat famous. Yes no radiation, only magnet.

Ops. Gambar mcm nie takde dlm bidang ni eh :P

So korang mesti dah ada idea sikit kan bidang ni pasal apa. Sebenarnya aku tulis nie sebab nak menaikkan semangat aku untuk study nanti. huhu. Puncak alam dgn Shah alam tu jauh ke eh? Maklum lah aku penah pergi sana 3 4 kali je kot. Sebab rumah sedara kat sane. Tu pun idak jugak tahu rumah dorang kat area mana. ==' 

 P/s : Boleh tengok newer post dekat Medical Imaging dah famous rupanya dan Bachelor of Medical Imaging

72 comments:

  1. saya memgalami situasi yg sama mcm awak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambik medical imaging jygak ke? haha. geng!

      Delete
    2. akak. banyak kira kira ke dip medical imaging nie

      Delete
  2. wajib kene ada basic pure science ke?

    ReplyDelete
  3. Wajib ada basic pure science ke klo nak amik kos ni?

    ReplyDelete
  4. Salam akak. Saya lepasan spm ni. Saya try kelayakan selangkah ke uitm. Dia offer medical imaging. And saya jdi bminat untuk apply upu first choices nnti. Harap akak dapat share pasal kos ni lbih lanjut . izzati171096@yahoo.com, email saya pon boleh

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak..bleh bgi fb x??

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum :) saya lepasan SPM . saya nk tanya, course ni lebih kepada bio ke ? saya dpt C+ dlm bio, phy & chemis B . jadi, cerah ke peluang untuk sya diterima dlm course ni ? minta pencerahan, terima kasih banyak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dik. This course more to Bio. Takde kimia and physic sikit sgt.

      Delete
  7. asalam kak sye dpt diploma ni saye nak tnye kalo kite nak ambik degree brpa tahon??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Degree 4 tahun =). Tapi untuk budak dip kos ni, degree 2 tahun je rasanya.

      Delete
  8. asalam akak, sye dpt diploma ni. saye nak tanye kalo saye nak smbong dgree, brpa tahon?... thanks

    ReplyDelete
  9. salam,akak nak tnya yer..pointer selamat nk amik course ni brape ye? tp syarat kelayakan yg dia tulis 2.7 something tu agak2 ade pluang tak?

    ReplyDelete
  10. salam..pointer yg selamat nk amikcourse ni brape ye?

    ReplyDelete
  11. so skrg you dh sambung mane? sy baru lepasan spm, tgh duk pertimbang nk ambik x kos ni, dh dapat tawaran, tapi takot takleh teruskan nanti :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgh study kos ni. Dkt uitm puncak alam.

      Delete
  12. so skrg you dh sambung mane? sy baru lepasan spm,dah dapat tawaran kos ni, tapi tgh duk pertimbang nk ambk x kos ni sbb takot xleh teruskan nanti :/

    ReplyDelete
  13. Nampak menyeronokkan.. Haha.. Buat tambah semangat nk sambung study bulan depan.. Wish me luck! :)

    ReplyDelete
  14. Woaaa... Buat tambah semangat nk amik course ni bulan depan.. Haha.. Thanks.. :). Interesting.. :)

    ReplyDelete
  15. saya berminat nak sambung pjj kos ni...klu diploma kos lain boleh kan sambung degree kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy rasa boleh je since under health jugak. ada budak medic tukar fisio jugak kat sana. tp korang byk chemistry kan, kami byk bio. boleh tgk post baru dkt sini http://sandycorals.blogspot.com/2014/07/medical-imaging-dah-famous-rupanya.html :)

      Delete
  16. as salam,kak.sy lepasan spm.klu bio dpt kepujian so layak ke utk amik course nie?then course nie tahap die sama susah mcm medic ke?maaf klu sy byk bertanya.hope you will reply my comment dear sis ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je dik nak apply. akak dulu pun xdapat A subjek science. course ni xsusah mcm medic, cuma ada subjek2 medic yg kita kena belajar jugak. contoh mcm anatomy.

      Delete
  17. Assalamualaikum sis sya harap sis dapat reply lah. Saya nk tanya saya ni bkn dari aliran sains stream. Saya just belajar sains biasa tp saya dpt tawaran ni. Apa pendapat sis agak susah ke utk belajar kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sains biasa tu mcm apa? Tak susah pun dik. Kalau belajar lah hahahaha

      Delete
    2. Sains yg tk ambil bio fizik kimia. Ey ke hehe saya minat cuma tula saya tkde basic sains stream takut susah lak huhu

      Delete
  18. Salam,akak dip nie dngan dip kejururawatan apa beza ya? Keja bidang nie senang lagy ka mcm mana? Dip nie lebih kepada bio kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh lain. kos ni tak jaga oatient, cuma xray dan position betul2 je. yup bio, fizik ada sikit

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke. akak pun xtau psl syarat tu dik. dlu akak modul 1. ambik fizik dgn bio, tp ada je budak matrik modul 3 yg ambik kos ni, and ada je budak dip fizik yg ambik kos ni.

      Delete
  20. salam. nk tnye taw x mne2 uni yg offer pjj dgree mdcal imaging?

    ReplyDelete
  21. akak , nk tanya saya bakal ambil kos ni , subjek ape je ea yg kta blajar ? n tips persediaan plz :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. subjek banyakkk. mcm physic, instrument, mri, dental, ultrasound, ct scan, procedure. Tp each sem sikit2 la, ikut step

      Delete
  22. salam akak..klu buat dip. medical im/fisio/nursing boleh x smbung degre farmasi?

    ReplyDelete
  23. kak course ni dipengaruhi dgn result muet x?

    ReplyDelete
  24. wah syok course ni... tp tula english saya bukan hebat sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is okay. Language boleh belajar, takde hal

      Delete
  25. slm kak. sya tgh ambik dip medical imaging and sya skrg sem 4. klau sya nak smbung degree tpi bukan dlm medical imaging, degree apa je yg sya layak utk ambik? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm i'm not sure bout that. Why taknak proceed? Tp rasanya takde masalah nak sambung degree dlm bidang health science yg lain

      Delete
  26. Klu dah abis pgram diploma medical imaging ni course degree apa boleh amik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kerja terus, setel. kehkeh. takda masalah nak sambung dalam bidang sains kesihatan yg lain

      Delete
  27. salam sis, emm dalam course ni dia tengok tak subjek addmaths time spm? sebab subjek sains saya semua okay but not addmaths.. addmaths teruk sikit

    ReplyDelete
  28. salam sis, saya budak lepasan spm, dalam course ni, act dia tengok tak result addmaths? sebab subjek sains semua okayy but not addmaths, addmaths macam kureng sikit.. so cane tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. no maths in this course, dont worry :)

      Delete
  29. Asslmualaikum akak.. kalau amik bidang ni .. diploma 3 thn, degree 2 thn ye.. kalau nak sambung degree kat u lain boleh ke ?tq kak.. saya lepasan spm 2015 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. degree 3 tahun. takda masalah nak sambung u lain

      Delete
  30. salam kak MI ni susah sgt ke bg akak
    sbb ade satu blog ni ckp ade subjek killer ms sem 1 pun ade kantoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya xdela susah mana klu belajar kehkeh. alhamdulilah takda fail lagi

      Delete
  31. assalamualaikum kak.. saye budak spm 2015.. saye nak tanye layak tak saye ambil kos ni sbb saye ambil subj fizik, kimia, akaun tp tak ambil bio ngan sain biase.. kimia saye lakk luus je kak :( hahaha.. fizik saye boleh laa kredit.. canne kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure pulak saya. You can give it a try :)

      Delete
  32. Assalamualaikum kak. Saya lepasan spm 2015. Klau ambk dip MI kat sini hostel dia mcm mne ye? Kita akn dduk hostel dekat situ selama 3 tahun or kita akn stay utk sementara then kne cari rmh sewa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hostel utk diploma biasanya 3 tahun.

      Delete
  33. Akak macam mana peluang kerja dlm course xray ni ? Tinggi ke peluang kerja dia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry for late reply. Peluang kerja akak tak berani cakap, sbb keadaan ekonomi kt sekarang tak menentu. Tp selain kerja di hospital, boleh jugak masuk sales dan industri.

      Delete
  34. Hi sis, saya lepasan asasi sains uitm, course ni banyak physic ke sebab saya lemah sikit subjek physic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kos ni ada fizik, tapi sikit je. Lebih kepada biology.

      Delete
  35. Assalam akak,,berapa pointer yg selamat nk amik kos ni kat uitm,saya budak lepasan asasi uitm dgn pointer upu 3.44,,akak rse ad x peluang nk dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pointer berubah tiap tahun. Masa batch akak, above 3.5. InsyaAllah try la dik, mana tahu rezeki.

      Delete
  36. Salam. Nak tanya kalau bukan pelajar aliran sains ambik course ni, agak2 susah tak? Sebab mana pernah belajar bio fizik kimia ni huhu

    ReplyDelete
  37. Salam. Nak tanya kalau bukan pelajar aliran sains ambik course ni, agak2 susah tak? Sebab mana pernah belajar bio fizik kimia ni huhu

    ReplyDelete
  38. ASSALAMUALAIKUM..AKK SAYE NAK TANYE..saye ambek course medicl imaging ni..tapi baru sem 1..so class pon blom start..saye nk tanye MIT113 smue tu ape ye??and jadual yg dkat uitm student portal tu mcm mne ye?confuse sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak tak pernah dgr plk MIT113 tu. Korang punya syllabus pun dah banyak lain. Jadual update dgn class rep je senang hehe

      Delete
  39. Salam , kak ambik degree kan . boleh bagitahu tak akak masuk degree mi ni dengan cgpa berapa .

    ReplyDelete
  40. Saya ambil diploma pengimejan perubatan dan akan masuk belajar lepas raya ni... boleh saya minta kata2 semangat dan sokongan/bantuan daripada akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goodluck. InshaAllah belajar banyak benda. Be a good radiographer, not only to certain patients but to all :)

      Delete

Bebel lah sekali. hee