Thursday, July 26, 2012

Upgrade.

A competitive world offers two possibilities. You can lose. Or, if you want to win, you can change.If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.  



Assalamualaikum semua. 
So amende yang upgrade ni? Study ke attitude ke teknologi ke iman ke?
Senang cite macam ni laa. I am talking about all these things. Sebab? Sebab semua tu berkaitan. Macam adik beradik tapi tak sama bapak dengan mak. Cuba pikir, if kita upgrade study tapi tak upgrade iman. Then kita study tu untung dunia jela. Belum tentu ilmu tu sempat bawak akhirat. Alih-alih dah lupa pun apa yg belajar semester lepas kan. And if kita upgarde iman, selalunya attitude pun akan ikut upgrade sekali. See.

Maybe kita tak sedar betapa beruntungnya kita dapat berbuka and sahur dgn rezeki yg banyak  gilaaa plus keadaan negara pun aman damai jee. Aku terbaca kat facebook tadi dan mungkin korang pun dah lama baca. Aku je yang ketinggalan.  

'Mufti Arab Saudi menangis bila disoal rakyat Somalia 'Adakah puasa saya diterima jika tiada sahur dan berbuka?'

How do you feel when you read this? If there is no a single feeling in your heart, then there is a problem with your iman. Takpe, people were created to be imperfect and tends to make mistakes. And of course mistakes weaken our iman. Upgrade.

Fitrah manusia ni, kadang-kadang tetibe je rasa macam sunyi and terusik hati kan? Read His words to calm your heart. Look at those peoples around you and think that they will all die one day. They leave. And for sure we will join them. Dead. So be alert in every action. When we do remember Him in all we do, insyaAllah He will take care of us.

" When any group of men remember Allah, angels surround them and mercy covers them, tranquility descends upon them, and Allah mentions them to those who are with Him. " (Muslim)





P/s : Saying all these things bukan maknanya aku baik. Marilah kita ambik ibrah sama-sama. 

4 comments:

  1. Betul. Upgrade semasa akademi madrasah Ramadhan ini datang. Sebulan repair untuk 11 bulan akan datang. Terima kasih atas peringatan ini.

    =) Kita memang tak baik, tapi usaha tu pun perlu ada bagi membaikkan diri dan lain.

    salam ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure.
      Salam ramadhan ya akhi. :)

      Delete
  2. salam raadhan... berubah kepada kebaikan lagi lah bagus.. semoga berjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnks mia liana.
      harap ramadhan kli nie bkn ramadhan yg terakhir. :)

      Delete

Bebel lah sekali. hee