Thursday, July 28, 2016

Bachelor of Medical Imaging

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.Sudahkah anda mulakan hari dengan tumbukan ke langit berserta senyuman riang? Jika belum, jangan berlengah dan mari lakukan sekarang! 

Amboi..

Okay I have read all the comments on the medical imaging posts and I have replied them all, I guess. And I am quite surprised by the response on Medical Imaging dah famous rupanya dan Medical Imaging tu pasal tengkorak je ke? So this is another post to make clearer explanation about degree in Medical Imaging. Ada yang tanya kos ni banyak biology ke fizik, sebab ada yang minat fizik dan ada jugak yang minat biology. Kos ni lebih kepada biology, tapiii awak tetap kena belajar instrumentation of the machine such as MRI, CT scan, ultrasound and general x-ray. Dan subject instrument ni agak susah. Tak tahu la kenapa, tapi rasanya subjek instrument ni lagi susah dari subjek anatomy hahaha. Depends kepada minat masing-masing. Someone requested me the course outline, so here it is..






Okay ini adalah antara soalan yang sering ditanya.

Kalau takde basic science, boleh tak ambik kos ni?
Sorry but no. Awak kena ada basic science untuk ambik diploma atau degree medical imaging. Kalau spm, sains biasa pun takpe. Tapi kena ada sains. 

Lepas ambil diploma Medical Imaging, boleh sambung degree apa?
Kalau sambung degree Medical Imaging jugak, then degree akan jadi 3 tahun je. Tapi kalau sambung ke degree kos lain tetap jadi 4 tahun. Boleh sambung any degree in health science contohnya environmental health, physiotherapy, dietetic and occupational therapy. Kalau nak sambung degree bukan science pun takda masalah. 

Peluang kerja dalam kos ni?
Boleh kerja di hospital atau klinik sebagai radiographer. Itu kira main target lah sebab kalau clinical attachment pun memang kita dilatih menjadi radiographer. Tapi ada jugak yang tak minat kerja di hospital, so boleh involve sebagai medical sales/medical representative di mana-mana company tapi kena lah ada strong communication skills. Boleh jugak kerja di bahagian admin dan management. 

Nasihat/Kata-kata semangat untuk yang nak ambil kos ni.
Allahu..
Lemah pulak baca bila ada yang mintak kata-kata semangat ni kahkah. My own lecturer once said 'Saya tahu ada di antara kamu yang tak minat pun kos ni, belajar sebab dah tak ada jalan lain, dah itu je jalan yang ada so nak taknak ambik jela. Tapi ingat, ada orang paksa ke kamu pilih kos ni? No, you chose this path. Tak kiralah atas alasan apa pun, ini jalan yang kamu sendiri pilih. Dan kamu bertanggungjawab atas pilihan sendiri. So jangan kejam dengan diri sendiri.' Masa tu rasa macam perghhh menusuk betul ayat dia ni. This course is not my first, second or third choice. It is my last choice. Tapi betullah apa yang dia cakap tu, it is my own choice tak kiralah yang ke berapa pun. So yeah, be responsible on yourself okay?

Okay itu sahaja.

Sorry tak berani nak bagi pendapat tentang pointer selamat dan result SPM yang boleh apply kos ni. Pointer dengan result ni susah nak bagi fixed answer sebab dia berubah setiap tahun. Depends kepada berapa ramai yang excellent tahun tu. Masa batch saya, ramai sangat yang dapat 4 flat, so 3.9 lebih pun dah tak dapat farmasi dan dentistry uitm. Tapi masa batch adik saya, 3.8 above pun dah dapat farmasi. Rezeki masing-masing. But kalau refer kepada overall result matrik/asasi/diploma is 3.3 above yang dapat masuk degree medical imaging uitm puncak alam. And my own result is 3.93 during matric. I got the same course in USM, but unfortunately the offer is quite late, so yeahh.. Dan result SPM pulak 7A, and I did get diploma medical imaging in unisza but chose perak matriculation instead. So just give it a try okay? 

And I am sooo sorry for the late reply since I rarely checking my blog. You can just email me norafida93@yahoo.com.my kalau tunggu punya tunggu, entah bila lah akak ni nak reply, berjanggut ni haa kehkeh *susun sepuluh jari*

Nota kaki: Yeay degree in medical imaging done kekeke. Good luck kepada yang sedang belajar dan juga yang baru nak start this september. Dan doakan saya dapat kerja cepat okay? Aminn

No comments:

Post a Comment

Bebel lah sekali. hee